1 uur 45 minuten (21,0 km)

Van Gogh fietsroute Helvoirt

Wie geïnteresseerd is in het leven en werk van Vincent van Gogh, kan niet om Helvoirt heen. Vincent is diverse keren in Helvoirt geweest, maar heeft hier zelf nooit gewoond. Met kerkelijke feestdagen en verjaardagen kwam Vincent op bezoek bij zijn ouders, twee broers en drie zussen, die van 1871 tot 1875 in de pastorie van Helvoirt woonden. Elders in het dorp woonden ook nog enkele ooms en tantes. Nergens anders hebben zoveel leden (13) van de familie Van Gogh gewoond als in Helvoirt.

Helvoirt telt drie Van Gogh Monumenten: de oude hervormde ke…

Wie geïnteresseerd is in het leven en werk van Vincent van Gogh, kan niet om Helvoirt heen. Vincent is diverse keren in Helvoirt geweest, maar heeft hier zelf nooit gewoond. Met kerkelijke feestdagen en verjaardagen kwam Vincent op bezoek bij zijn ouders, twee broers en drie zussen, die van 1871 tot 1875 in de pastorie van Helvoirt woonden. Elders in het dorp woonden ook nog enkele ooms en tantes. Nergens anders hebben zoveel leden (13) van de familie Van Gogh gewoond als in Helvoirt.

Helvoirt telt drie Van Gogh Monumenten: de oude hervormde kerk, de hervormde pastorie en het graf van oom Johannes. Zonder beschermde status, maar wel van belang voor de sfeer van Van Gogh zijn de graven van zijn tantes Doortje en Antje, hun huis aan de Oude Rijksweg 34 en de panden van de bevriende familie De Jonge van Zwijnsbergen woonde: landgoed Mariënhof, kasteel Zwijnsbergen en villa Jagtlust.

Start je fietstocht bij het Vincent van Goghplein. Fiets van daaruit via de Vincent van Goghstraat naar de Torenstraat. Vanaf hier kun je de fietsknooppunten volgen.

“Ik verheug mij reeds op kersmis, twee jaar geleden deden wij s’avons die wandeling in de sneeuw, weet gij dat nog, toen wij de maan zagen opkomen boven Mariënhof. En hoe vriendelijk zag Helvoirt en de lichten in het dorp en de toren tusschen de besneeuwde populieren er dien avond uit, in de verte van de weg naar ’s Bosch af gezien.”

Vincent van Gogh in een brief aan Theo, september 1876.

Fiets een stukje om voor...
Let op: niet alle bezienswaardigheden liggen direct aan deze fietsroute. Je moet een klein stukje van de route afwijken voor:

  • Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen
  • HelvoirThuis

Hoe werkt de Van Gogh fietsroute?
De Van Gogh fietsroute is uitgezet via het Brabantse knooppuntensysteem. Onder elk knooppuntbord tref je een Van Gogh fietsroutebord. Volg eenvoudigweg de Van Gogh fietsroutebordjes van het ene naar het andere genummerde knooppunt. Tussen de knooppunten volg je de bewegwijzering van het knooppuntensysteem.

Handig: papieren wandelkaart
Bij de protestantse kerk waar deze fietsroute start, staat een informatiepaneel met daarop de route. Je kunt de fietsroute ook op je telefoon bekijken. Het fijnste is het om te fietsen met de papieren, opvouwbare fietskaart. Deze kun je bestellen in onze webshop.

Meldpunt routes
Klopt er iets niet aan de bewegwijzering of de route? Meld dit via het Meldpunt knooppuntroutes Brabant. Je kunt ook bellen naar 0800-4050050 (gratis).

Dit ga je zien

Startpunt: Vincent van Goghplein
5268 BS Helvoirt
1

Graf van oom Johannes van Gogh

Van Goghstraat
5268 AE Helvoirt
Graf van oom Johannes van Gogh
2

Oude Nicolaaskerk

Grevenbroeckstraat 2
5268 AN Helvoirt
Oude Nicolaaskerk
78
3

Pastorie Helvoirt

Torenstraat 47
4268 AS Helvoirt
Pastorie Helvoirt
26
15
10
34
62
61
60
32
27
83
4

Guldenberg Leisure + Business

Guldenberg Hotel & Restaurant
Guldenberg 12
5268 KR Helvoirt
Guldenberg Leisure + Business
76
77
5

Toeristisch Informatiepunt: HelvoirThuis

Kloosterstraat 30
5268 AC Helvoirt
Toeristisch Informatiepunt: HelvoirThuis
78
Eindpunt: Torenstraat 6
5268 AT Helvoirt

Beschrijving

Startpunt: Vincent van Goghplein
5268 BS Helvoirt
  • Graf oom Johannes van Gogh 
    Start je fietstocht bij het Vincent van Goghplein. Fiets van daaruit de Vincent van Goghstraat in. Tegenover Vincent van Goghstraat nummer 5 ligt een veldje, waar het graf van Johannes van Gogh te vinden is. Hij was de oudste broer van Vincents vader. Vincent woonde bij hem in 1877 toen hij in Amsterdam theologie studeerde. ‘Oom Jan’ (bij de Koninklijke Marine opgeklommen tot Schout bij Nacht) kwam ook regelmatig bij de familie Van Gogh in Helvoirt op bezoek en bracht altijd geschenken mee uit Indië, waaronder een zwarte Makassar hond voor de kinderen. Vanaf 1883 woonde hij een tijdje in landhuis Rosen Haeghe in Helvoirt. Twee jaar later overleed hij hier. Het pand is gesloopt in de jaren ’50 voor aanleg van de Rijksweg.
    Om de fietsroute te vervolgen: fiets verder op de Vincent van Goghstraat die overgaat in de De Jonge van Zwijnsbergenstraat. Sla op het einde rechtsaf de Torenstraat in. Vanaf hier kun je de fietsknooppunten volgen.

  • Protestantse kerk 
    Als je vanuit de De Jonge van Zwijnsbergenstraat de Torenstraat in fietst, zie je aan je linkerhand de Protestantse kerk liggen. In de zomermaanden van 1874 maakte Vincent enkele schetsen van deze gotische kruiskerk. Het gaat om een krijttekening van 21x31 cm van de hervormde kerk van Helvoirt en om een kleinere potloodtekening van 11x19cm met een meer panoramische blik op Helvoirt, waarop de toren van de hervormde kerk een beeldbepalend element is. Sinds februari 1871 was Vincents vader hier dominee. In de kerk is een statenbijbel aanwezig die hij gebruikt heeft.
  • Hervormde pastorie 
    Tegenover de Protestantse Kerk zie je in de Torenstraat op nummer 47 een statig wit pand staan, de Hervormde pastorie. Hier woonden Vincents ouders en zussen van 1871 tot 1875. Vincent werkte toen bij Kunsthandel Goupil, eerst in Den Haag, later in Londen en Parijs. Hij logeerde enkele keren in de pastorie in 1873 en 1874. Met kerst of in de vakantie kwam hij op bezoek. Hij schetste de hervormde kerk waar zijn vader preekte. Ook maakte hij er tekeningetjes voor Betsy Tersteeg, de dochter van zijn chef in Den Haag. Op 17 maart 1873 schreef Vincent vanuit Den Haag (hij werkte toen bij kunsthandel Goupil) aan zijn broer Theo: “Als ik maar enigszins kan, ga ik met Paschen naar Helvoirt. (…) Als ik iets naders hoor over mijn naar Helvoirt gaan, schrijf ik het je dadelijk; ik zou het heel aardig vinden als we op dezelfde dag kwamen. Adieu.”
  • Guldenberg Hotel & Brasserie
    Guldenberg Hotel & Brasserie is een officieel Brabants Fietscafé. Bij de Brabantse Fietscafés voel jij je als fietser extra welkom! Je kunt er terecht voor een heerlijk hapje en drankje, en gebruikmaken van faciliteiten zoals een reparatiekit, fietspomp en e-bike laadpunt. Je herkent de Brabantse Fietscafés aan de zeshoekige ‘Brabants Fietscafé’-sticker op het raam.
  • Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen 
    Vanaf fietsknooppunt 76 fiets je zo Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen binnen. Hier vind je bossen, heide, vennen en zandverstuivingen (één van de grootste van Europa!) In de omgeving van Helvoirt liggen nog andere natuurgebieden en landschappen, zoals de Oostelijke Langstraat en Het Groene Woud, met onder meer de Oisterwijkse Vennen, de Kampina en De Mortelen. De natuur hier heeft een vergelijkbare schoonheid als het landschap dat Vincent kende uit zijn jeugd en nadien weer opzocht rondom Etten en Nuenen. Op 30 april 1874 schreef Vincent vanuit Londen aan Theo: “Als men waarachtig van de natuur houdt, dan vindt men het overal mooi, maar toch verlang ik soms zoo naar Holland en vooral naar Helvoirt.

  • HelvoirThuis 
    Wil je nog meer te weten komen over Vincent van Gogh in Helvoirt? Breng dan een bezoekje aan het Van Gogh informatiecentrum in het HelvoirThuis. Zo kom je er: tussen knooppunt 77 en 78 loopt de fietsroute over de Kastanjelaan. Sla ter hoogte van de kerk rechtsaf de Kloosterstraat in. Je vindt Informatiecentrum HelvoirThuis op Kloosterstraat nummer 30.
    Vanuit Informatiecentrum HelvoirThuis start een Van Gogh wandelroute door Helvoirt. Ook kun je er terecht voor Van Gogh geschenken en andere fiets- en wandelroutes.
    Naast het erfgoed van Vincent van Gogh heeft Helvoirt nog veel meer te bieden, zoals Kasteel Zwijnsbergen, het oude Raadhuis, het Helvoirts Broek en Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. De ruimte in het HelvoirThuis wordt gecombineerd met een VVV agentschap. Voor meer informatie over Helvoirt en de omliggende gemeenten ben je hier aan het goede adres. Telefoonnummer: 0411 202 010.
Eindpunt: Torenstraat 6
5268 AT Helvoirt
  • 78
  • 26
  • 15
  • 10
  • 34
  • 62
  • 61
  • 60
  • 32
  • 27
  • 83
  • 76
  • 77
  • 78